Testirajte je li vaš web prilagođen za mobilne uređaje

izrada web stranica

Testirajte je li vaš web prilagođen za mobilne uređaje

Izrada web stranica prilagođenih mobilnim uređajima i novom korisničkom iskustvu, uvjet je bez kojeg se ne može u današnjem mobilnom svijetu. Svakodnevno stalno komuniciramo i tražimo informacije.

U mnogim je zemljama broj pametnih telefona nadmašio broj osobnih računala pa je izrada web stranica prilagođenih mobilnim uređajima postala kritičan dio on line dostupnosti.

Verzija weba koja nije prilagođena mobilnim uređajima zahtijeva korisniku da približi ili zumira da bi pročitao sadržaj. Korisnici to smatraju frustrirajućim iskustvom i vjerojatno će napustiti vaš web.

94% Amerikanaca pretražuje lokalne informacije na svojim smartphoneima, dok 77% mobilnih surfanja dolazi kod kuće ili na poslu , na mjestima gdje smo, vrlo je velika vjerojatnost, okruženi desktop računalima ili laptopima*

Kako bi u potpunosti provjerili tzv. mobile usability, vaš web bi trebali verificirati putem Google search console, koja će vam dati jasniju sliku što dodatno treba korigirati kako bi web u svim točkama bio mobile friendly za krajnjeg korisnika.

Popis mogućih grešaka i kako ih korigirati

1. Upotreba flasha – većina mobilnih preglednika ne prikazuje sadržaj Flasha. Stoga, mobilnim korisnicima koji surfaju stranicama koje se oslanjaju na Flash da bi prikazale sadržaj, animacije ili navigaciju, iskustvo neće biti mobile friendly

2. Prikaz stranice nije konfiguriran – budući da posjetitelji vašeg weba upotrebljavaju različite uređaje s različitim veličinama zaslona – od velikih monitora stolnih računala, tableta i smartphonea – vaše stranice trebaju navesti okvir za prikaz pomoću meta viewport oznake.

Ta oznaka govori preglednicima kako prilagoditi dimenzije i skaliranje stranice kako bi prikaz odgovarao uređaju korisnika.

3. Veličina fonta – nakon što odredite okvir za prikaz web stranica, postavite veličine fonta na pravilan način u okviru za prikaz.

Pročitajte više o najboljoj praksi definiranja veličine fonta na: https://goo.gl/To4dxi

4. Dodirni elementi weba koji su preblizu jedan drugome – ovo izvješće prikazuje URL-ove za web-lokacije na kojima su dodirni elementi, kao što su gumbi i navigacijske veze, tako međusobno blizu da mobilni korisnik ne može lako dodirnuti željeni element prstom, a da pritom ne pritisne susjedni element.

Više saznajte na Size Tap Targets Appropriately

izrada web stranica

izrada web stranica

Testirajte je li vaš web mobile friendly

Sljedeći koraci nakon testiranja

Sada kada ste testirali jednu stranicu ili više stranica vašeg weba, pogledajte koji su drugi preostali problemi s tzv. mobile usabilityem na način da potvrdite vlasništvo nad web-lokacijom u Search Consoleu kako bi upotrijebili izvješće koje će detektirati eventualne probleme i ponuditi solucije, kako bi ih vi ili vaš webmaster, developer, mogli korigirati.

*Izvor:

1 Google/Heart+Mind Strategies, “Getting Things Done on Mobile,” n=1,847, U.S., A18+ smartphone users, Dec. 2017.

2 Google Research, Webpagetest.org, sampled 11M global mWeb domains loaded using a globally representative 4G connection, Jan. 2018.

3 SOASTA, The State of Online Retail Performance, April 2017.

4 Econsultancy and Google, Marketing and Measurement Survey, n=514 marketing and measurement executives at North American companies with over $250M in revenue, March 2017.

Podijelite:
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
Avatar
Digitalspot.hr

  Leave a Reply

  Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.